căutare personalizată

  

 

Subscribe RSS Feed, Fotbal flash

 

 

05 feb. 2012

Sibiu. MANIFESTUL ultraşilor: Pentru unii Oameni, cuvintele nu sunt clișee

SuporteriSibiul, pentru noi, înseamnă istorie, cultură și luptă pentru emancipare.  Îi suntem datori lui Simion Bărnuțiu și lui Andrei Șaguna să continuăm această luptă pentru emancipare.

“De ce?”, vor întreba unii cârcotași. Simplu, pentru că nu o avem.

Avem multe, dar aproape doar cu numele. Avem legi, drepturi, libertate, democrație.

Drepturile și libertățile noastre apar în Constituție (și normele constituționale, ierarhic, ar trebui să fie peste alte norme juridice) ca o singură categorie juridică, numită drept fundamental:  dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății, la apărare, la informații, la învățătământ, libertatea individuală, libertatea de conștiință, de circulație, de exprimare, libertatea întrunirilor...

Unde e protecția și sprijinul statului în realizarea pretențiilor legitime? Oferă statul un cadru cu adevărat democratic? Unde e principiul separării puterilor în stat? Avem cu adevărat pluralism politic? Sau monopolul unor haite de hiene?

În statul de drept, izvorul puterii politice trebuie să fie voința suverană a poporului.

Suntem oameni și cetățeni, deci oameni ai cetății. La fel cum alții sunt citizens sau citoyens.  Doar că cetățile noastre sunt conduse de niște pârcălabi fără lege. Ei își spun politicieni (și culmea, tot de la polis=cetate!). Ei pretind că ne reprezintă, că respectă un contract social în care puterea noastra e transferată lor, legitim, în schimbul unei bune orânduieli, în interesul nostru, al tuturor.

Le ştim bine zâmbetele de bunicuțe și șuvițele rebele de jucători. Și totuși, odată la câțiva ani, îsi pun aceleași figuri false pe toate gardurile și dau munți de bani pe campanii electorale.  ...

Nu pot justifica banii, nu au nici transparență și nu vor să facă nici legi electorale pentru toți.

Si se jură...că nu fură. Nici alegeri, nici bani publici, nici șansa la viață. Se jură că nu știu ce înseamnă nepotism și clientelism politic.

Ei uită că sentința publică rămâne peste timp. Ei uită că poporul Român îi legitimează cu adevărat pe cei ce apără legea și dreptatea cu adevărat (Domnul Tudor sau Crăișorul Munților).  Am fost sfătuit să nu mai scriu Român cu majusculă, ca și cum aș depăși niște bariere. Eu, totuși, la ora de Limba Română, am învățat ce înseamnă și respectul. Am învățat că și dacă nu-ți place de jucătorul ajuns în vârf, trebuie să respecti Președinția. Cum și ea ar trebui să acorde respect tuturor, nu doar unei camarile sau unor votanți direcți.

Noi îl vom avea în veșnicii pe Eminescu, pe care stânga și dreapta tot nu știu cum să-l revendice. Hai să-l scoatem pe Eminescu din dulapul lui Patapievici, hai să facem dubele transparente, să se vada cultura, hai să scoatem speranța din cutia Pandorei! ....

Eu sunt suporter. De ce? Pentru ca încă "suport" România și nu am uitat s-o încurajez.

Pentru toți Mizerabilii mei,

Ion Valion

Sursa: realitatea.net

Nume*
Adresa Email*
Subiect*
Mesaj*
Nota: * marcheaza campurile obligatorii.

trafic ranking

Statistici web Sports eXTReMe Tracker
trafic site W3 Directory - the World Wide Web Directory SEO
Copyright 2008-2011 - Fotbal-flash