București, 07 Decembrie 2018

Se pregătesc schimbări în regulamentul jocului de fotbal

IFAB%20meeting

Nu numai arbitrajul video schimbă fotbalul, ci și alte modificări care au fost propuse luna trecută în Glasgow, la adunarea membrilor din International Football Association Board (IFAB). Cea de-a 133-a întâlnire a membrilor IFAB a fost condusă de CEO-ul Federație Scoțiene de Fotbal, Ian Maxwell, întâlnire care a avut câteva subiecte interesante despre care s-a discutat:  

Jucătorii înlocuiți să părăsească terenul pe la cea mai apropiată linie de aut. Această măsură are ca scop reducerea tragerilor de timp care au loc în momentul unei schimbări. Este bine-cunoscut faptul că schimbările sunt deseori folosite chiar și de către antrenori pentru a trage de timp și a fracționa jocul pe final de meci. Totodată, jucătorii pot fi înștiințați că urmează să fie schimbați, pentru a se deplasa cât mai departe de locul în care se află cel de-al 4-lea oficial, tocmai pentru a mai câștiga câteva zeci de secunde. Prin implementarea acestei măsuri, aceste situații vor dispărea sau cel puțin vor fi diminuate considerabil.

Acordarea cartonașelor galbene și roșii oficialilor echipei pentru comportament nesportiv. Dacă în acest moment numai jucătorii și antrenorii pot fi avertizați și/sau trimiși în tribune, oficialii vor să schimbe acest lucru pentru a nu le mai permite altor oficiali ai echipei să poată încălca la infinit regulile bunului simț.

Anularea obligativității portarului de a pasa unui coechipier aflat în afara careului mare atunci când execută autul de poartă. Această regulă nu ajută în nici un fel la echilibrarea jocului, ci pune în avantaj echipa ofensivă, așa că eliminarea aceste reguli nu va face altceva decât să ajute formațiile aflate sub asediu să-și poată păstra luciditatea.

Ești pasionat de pariuri sportive? Descoperă recenzia detaliată a unuia dintre cei mai apreciați operatori de pariuri la nivel mondial: https://pariurix.com/agentii/recenzii/sportingbet!

Portarii vor putea să țină doar un singur picior pe linia porții în momentul executării loviturilor de pedeapsă. În prezent, regulamentul spune că portarii trebuie să țină ambele picioare pe linia porții, lucru care îi împiedică să încerce să anticipeze anumite execuții. Practic, această problemă de natură tehnică se rezolvă simplu prin această nouă propunere.

Interzicerea obstrucționării zidului format la loviturile libere. Formațiile care execută lovituri se folosesc deseori de trucuri pentru a strica zidul format de adversari, câteodată chiar trecând de regulile jocului, însă aceste lucruri cu greu pot fi observate și remediate de către arbitrii. O regulă în acest sens va face însă sportul ceva mai curat, sau cel puțin asta speră oficialii.

Contactul arbitrului de centru cu mingea va presupune întreruperea jocului în cele mai multe dintre cazuri. Există destule faze în care contactul centralilor cu balonul a schimbat soarta unui meci, iar această măsura este una de bun simț. Propunerea spune că jocul trebuie oprit atunci când din cauza unui contact între arbitru și minge se schimbă posesia de la o echipă la alta, atunci când rezultă un gol sau din acest motiv se generează o oportunitate de atac.

La următoarea întâlnire a membrilor IFAB, care va avea loc tot în Scoția, în data de 2 martie 2019, urmează să se detalieze mai clar regula hențului, care în momentul de față lasă foarte mult loc de interpretare și astfel generează numeroase controverse. Tot atunci se va decide dacă propunerile discutate vor forma parte din noul regulament al fotbalului, care va fi implementat începând cu data de 1 iunie 2019.

Autor, Alexandru Neață

 

 

 

Comentarii:

P

P

 

Ionut-Popa-stadionul-Ilie-Oana

Citește și: Petroul-UTA, 2-2│Ieșire nervoasă a lui Ionuț Popa, care l-a alergat pe Norbert Janos

Joi, pe stadionul Ilie Oană, Petrolul și UTA s-au confruntat în prima partidă a etapei a 18-a, scorul final fiind 2-2. Ploieștenii au evoluat din minutul 35,...

 

Site-ul Fotbal-flash.ro, folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea acestor informații și cu politica de utilizare a cookie-urilor. Am adaptat condițiile impuse, în conformitate cu REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI; dispozitiile Legii nr. 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

ACCEPT   Pentru edificare   Află mai multe   X