logo logo
Fotbal flash

Evoluția Fotbalului Feminin în România: Provocări și Oportunități

06 iunie 2023

 

Evoluția fotbalului feminin este o provocare la care România a spus DA. Iar rezultatele nu întârzie să apară, pentru că deja rezultatele din sezonul 2020/2021 arătau un progres spectaculos în comparație cu anul 2014.

Cum arată strategia de dezvoltare a fotbalului feminin din România, cum a pornit această inițiativă, în ce context, dar și care sunt provocările și oportunitățile în acest sector, despre toate aceste lucruri poți afla mai multe citind acest articol.

Fotbalul feminin în context internațional: ce se întâmplă în alte țări?

În anul 2022, Barcelona vs. Real Madrid a înregistrat una dintre cele mai mari audiențe pentru fotbalul feminin din istoria sa, cu peste 91.000 de spectatori la meciul din 30 Martie. Totodată, în Anglia, Spania și Italia, meciurile de fotbal feminin se joacă cu casa închisă pentru că toate biletele scoase la vânzare sunt epuizate. În Portugalia și în România, se poate observa un nivel ridicat de interes pentru fotbalul feminin.

Acesta este contextul internațional și național care a confirmat faptul că fotbalul feminin are nevoie de încurajare și promovare. Și a arătat încă o dată că oportunitățile de dezvoltare există și pentru fotbalul feminin. Tot acest context a fost cel care a inspirat, mai departe, obiectivele strategice ale Federației Române de Fotbal (FRF).

Cum arată strategia de dezvoltare a fotbalului feminin în România?

Încă din anul 2014 a început procesul de transformare a fotbalului românesc, an în care unul dintre principalele scopuri strategice a fost acela al evoluției fotbalului feminin. Această strategie avea în vedere mai multe obiective, printre care creșterea participării și consolidarea reputației.

Iar cu un sistem competițional reformat, cu promovarea fotbalului feminin de către FRF prin campanii de marketing pe toate canalele de comunicare (online, apariții TV, panouri, radio, concursuri), precum și cu alte investiții masive din partea FRF, fotbalul românesc a realizat un progres fără precedent în istoria sa, de-a lungul ultimilor ani.

Card image

Image Source: Unsplash.com

Dezvoltarea fotbalului feminin în România: evoluție spectaculoasă începând cu 2014

În anul 2013, erau înregistrate 330 de practicante române ale fotbalului feminin, România având Liga 1 și Superliga pentru senioare, și o singură ligă de junioare. Prin urmare, reforma sistemului competițional era inevitabilă în condițiile în care se urmărea dezvoltarea.

Astfel că FRF a introdus obligativitatea de înscriere a unei echipe de fotbal feminin în Campionatul Național pentru toate cluburile de fotbal masculin din Liga 1. Opțiunile acestor cluburi de fotbal au fost fie înființarea propriei echipe de fotbal feminin - lucru care în cele mai multe dintre cazuri s-a și întâmplat - sau încheierea unei colaborări cu echipe deja existente.

Drept urmare, în anul 2020, 26 de echipe noi de fotbal feminin au fost prezente la competiții, cu o creștere spectaculoasă a numărului de jucătoare din 2013, de la cele 330, la peste 66.000. În același an, în locul celor 3 ligi ale fotbalului feminin au fost dedicate 7 competiții, respectiv patru de junioare (U11, U13, U15 și U17) și trei de senioare (L1, L2 și L3).

Provocări în dezvoltarea fotbalului feminin în România

În ciuda audienței impresionante a fotbalului feminin - care a atins, spre exemplu, numărul de 7.110 spectatori în sezonul 2016/2017 la meciul dintre România și Portugalia - prejudecățile nu lipsesc. Ele nu ezită să pună piedici, obstacole și provocări în această schimbare a fotbalului românesc.

Opinia publică și presiunea socială sunt, conform jucătoarelor, cele mai mari provocări în fața dezvoltării echipelor de fotbal feminin. O societate care nu acceptă ca o femeie sau o fată să joace fotbal, o societate în care mamele își opresc fetele de la a juca fotbal din cauză că este văzut ca un sport masculin, iar “ele nu sunt băieți”, este o societate care pune piedici în calea atingerii obiectivului de dezvoltare a fotbalului feminin.

Este un fenomen care se întâlnește nu doar în România, ci într-o mulțime de alte țări europene. Acest gender gap, respectiv diferența de gen, se observă și la nivel de susținere, atunci când atmosfera de joc este complet diferită la meciurile jucate de bărbați față de cele jucate de femei. Spre exemplu, cu toate că Germania a găzduit Campionatul European de Fotbal Feminin în 2011, stadioanele erau goale la puțin timp după pentru următoarele meciuri jucate de femei.

Vestea bună este că nici eforturile de a aduce egalitatea nu sunt un caz izolat, iar Germania este o țară care se implică de asemenea în propria sa strategie de dezvoltare a fotbalului feminin. Și nu doar în dezvoltarea fotbalului feminin, ci a numeroase alte jocuri și surse de distracție, inclusiv jocuri la cazinouri online. Poți citi mai multe despre jocurile nemțești în cazinouri online și bonusurile pe care le poți obține fără depunere pe Casinority DE.

Oportunități în dezvoltarea fotbalului feminin românesc în 2023

Din fericire, acolo unde sunt obstacole, sunt și oportunități, iar acestea nu întârzie să apară nici la capitolul fotbalului feminin românesc. Una dintre cele mai remarcabile oportunități este aceea că domeniul reprezintă un punct de interes pentru studii internaționale. Spre exemplu, cercetări la nivel mondial susțin și demonstrează priceperea fetelor la fotbal, respectiv faptul că jucătoarele de fotbal sunt mai puternice față de practicantele altor sporturi.

La fel de productive sunt și oportunitățile pe care FRF continuă să le creeze prin reformele pe care le implementează pentru a-și susține obiectivele. Echipele de fotbal feminin din România s-au dezvoltat incredibil în comparație cu anii precedenți, astfel încât meciurile amicale sunt acum posibile și accesibile, iar activitatea feminină în fotbal continuă să fie constant încurajată prin investiții și mediatizare și în 2023!

Autor, Alexandru Neata

Comentarii:
Publicitate,

 

Farul a reușit să obțină un rezultat de egalitate cu U Craiova, în inferioritate numerică

 

Card image