București,  09 Ianuarie 2018

Cum funcționează tennologia arbitrajului video-VAR?

VAR-arbitrajul-video

Oponenții VAR (Video Assistant Referee) sugerează că va avea de suferit cursivitatea jocului, dar cu tot acest neajuns, tehnologia VAR se limitează la patru tipuri de incidente care pot fi schimbate: goluri, penalty-uri, cartonașe roșii just acordate, identitate greșită a unor jucători.

Când se va declanșa o examinare VAR, fanii din tribune vor vedea arbitrul "desenând" cu brațele un dreptunghi, pentru a sugera un ecran TV. Este important de observat că incidentul care trebuie analizat, poate fi la inițiativa arbitrului sau a VAR.

Dacă un jucător a înscris un gol, dintr-o poziție de ofsaid, de exemplu, VAR va informa arbitrul că există o eroare de fapt într-o situație clară, care nu necesită arbitrul să revadă videoclipul. Arbitrul va face apoi semnalul "TV" și va schimba decizia inițială.

În situații mai puțin clare, VAR va sfătui arbitrul să privească videoclipul pentru ceea ce se numește "revizuire pe teren". Acesta este locul în care arbitrul se va muta în partea laterală a terenului pentru a revizui materialul de pe un monitor. În urma examinării, arbitrul va face un semnal "TV" și va comunica decizia finală.

Fanii de pe stadion nu vor putea să vadă imagini replay, dar suporterii care urmăresc acasă vor vedea aceleași unghiuri ale camerei ca și arbitrii, astfel încât aceștia ar trebui să aibă cel puțin o idee asupra modului în care a fost luată decizia.

Autor, Alexandru Neață

 

 

Loading...

 

 

Comentarii:

 

web
analytics


Site-ul folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu utilizarea acestor informații și cu politica de utilizare a cookie-urilor

Am înțeles

Pentru detalii